Menü Bezárás

Corsendonk Christmas Ale

Télapó i... - Corsendonk Christmas Ale

Christmas ale izomból. Parádés belga ajándékcsomag. Télapó i…s….


Amikor meglátok egy olyan belga sör válogatást, amiben a hatos pakkot két db kisüveges Stellával töltik fel, akkor mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy “Miért?”. De most tényleg. Oké-oké. Leffe rendben, Hoegaarden dettó, de tényleg senkinek nem jutott eszébe egy tisztességes belga sör a maradék két helyre?

Ha minden igaz kb 130 sörfőzde készít 800 különböző sört Belgiumban. Ebből azért lehetne mazsolázni. Nehéz dolgok ezek, illetve nyilván a gyártó miatt is nehéz kitölteni a hatost csak belga sörökből.

Hogy ez miért jutott eszembe? Nos azért, mert a Corsendonk-nál gondoltak egy merészet és idén is kiadták a karácsonyi hatosfogatot. Hat darab tökéletesen ugyanolyan sört és egy jópofa poharat zsúfoltak a pakkba. Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, a többiek Rudolffal az élen (ugye az a piros orr) beálltak már, mint a gerely.

Télapó i... - Corsendonk Christmas Ale
Már a pohárért megéri megvenni a szettet

Mint a belga márkák egy igen jelentős része, a Corsendonk is apátsági eredetű sör. A márka a ’80-as években lett igazán elismert, de történetük az 1300-as évekig nyúlik vissza.

Mondjuk volt egy bő 130 év, amikor a Corsendonk apátság nem főzött sört, de hála Antonius Keersmaekers-nak, 1906-ban újra indult a termelés. (Ha esetleg valakit érdekel: II. József osztrák császár tett lakatot az apátságra 1784-ben.)

És akkor most jöjjön az áradozás.

Télapó i... - Corsendonk Christmas Ale
Tömör gyönyör

Eleinte magas hab, ami kis idő után krémes könnyed állagú lesz. Az illata komlós, friss jellegű, de érződik benne a “kraft” is. A masszív malátázás miatt egészen sötétborostyán a színe.

Elsőre kesernyés, kicsit száraz, de a második harmadik korty után már selymes, rendkívül tiszta, gyümölcsös íz.

Egy nagyon kicsit nekem hiányzik belőle a fűszeresség, ha már Christmas Ale a neve, illetve lehetne legalább 0.33l-es kiszerelésű is. (Ezért a -2 pont.)

A belga sörökre jellemző magas alkoholtartalom mellett az összes olyan tulajdonság megtalálható benne, amiért annyira szeretjük a belga söröket.

  • Kiszerelés: üveges/0.25l
  • Alkohol: 8.1%
  • Főösszetevő: árpamaláta
  • Fajta: barna ale
  • Lelőhely: Auchan Soroksár
  • Ár: 3300,- Ft (Pohárral, 6-os csomagban)
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek