Menü Bezárás

Vidám Vadkan – nagy Auchan sörteszt 1. rész

Vidám Vadkan - nagy Auchan sörteszt 1. rész

Van élet az alsó polcokon is túl a sajátmárkás söröknél. Új sorozatunk kezdéseként terítéken a talán “legnehezebb” versenyző, egy szűretlen barna barna sör, azaz egy imperial stout.


Járt már nálunk korábban is imperial stout – kettő is -, de nehéz lenne azokat egy kalapba helyezni ezzel a termékkel.

Már csak az áruk miatt is, de igazából kategóriájukat tekintve is felmerül a kérdés, hogy van-e különbség a russian imperial stout és az imperial stout között.

Tulajdonképpen van. A klasszikus brit irányzatot követő imperial stoutokat szokás russian imperial stout-ként emlegetni amelyek kevésbé komlózottak, ebből adódóan az átlagosnál több malátafajtával szokták készíteni. Egy másik irányzat az amerikai imperial stout, aminél jóval nagyobb szerepet kap a komló használat.További különbség, hogy a Boris the blade 2018 alkoholtartalma 11.8%, a Horizont Night Shift (2017)-nek pedig 9%, míg a Vidám Vadkané “csak” 6%.

Egy tesztelés előtt érdemes magát a tesztalanyt is kontextusába helyezni, hogy korrekt véleményt alkothassunk. Ezért is próbáltuk a két típus közötti különbségeket körbe járni, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a tesztalanyunk típusa alapján egy testes, de a többihez képest(!) könnyedebb sör lesz várhatóan.

Ez a sör is bérgyártásban készül, mint minden más sajátmárkás termék, mondjuk akinek ez újdonság annak van egy rossz hírünk a Jézuskával, a Mikulással és a Nyuszival kapcsolatban…

A gyártót ilyen esetekben nem szokták nagydobra verni, de erős a gyanú, hogy ezt a sört is a balatonszentgyörgyi Sörművekben készítik. (Ha esetleg valakit érdekel, hogy miért: http://sormuvek.hu/bergyartas/ , illetve érdemes megnézni az üvegek alját is.)Egy kicsit zavaró, hogy nem lehet túl sok mindent megtudni a termékről a kötelező adatokon kívül. Mondhatni kevés a körítés, bár ez a “sajátmárkás” szegmensnek a jellemzője.

És akkor a lényeg.

A Vidám Vadkant a felhasznált – kicsit erősebben pörkölt – malátának köszönhetően kávés íz jellemzi, mely a “magasabb” alkoholtartalomnak, de még inkább a felhasznált komlónak köszönhetően egy erősen érezhető gyümölcsös, mazsolás aromával párosul.

A habja meglehetősen nagy és relatíve tartós is, ami nem feltétlen jellemző a típusra, de persze bajnak nem mondanánk. Kitöltésnél mondjuk okozhat meglepetést.Az átlag barna sörökre és stoutokra jellemző vizes íz szerencsére messziről elkerüli, így bátran ajánlható azoknak, akik szeretik az erősebb, testesebb söröket.

Az ára akciósan egészen jó, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, pláne így év vége felé, hogy fogyasztani csak felelősséggel és mértékkel!

  • Kiszerelés: palackozott/0.33l
  • Alkohol: 6%
  • Főösszetevők: árpamaláta, komló, élesztő
  • Fajta: imperial stout
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 339 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek