Menü Bezárás

Zirci Apátsági Aurora – magyar apátsági sörök 1. rész

Zirci Apátsági Aurora - magyar apátsági sörök 1. rész

Vidit et gustavit, quia bona esset, avagy: Megkóstolván, látta, hogy az jó. Alsóerjesztésű szűretlen félbarna sör a Bakony fővárosából.


A magyar kraft söröknek egészen sok szegmense létezik. Vannak a kifejezetten extravagáns társaságok, mint pl. a Mad Scientist, aztán vannak a regionális/lokál patrióta sör manufaktúrák, mint például a Rizmajer.

Hasonlóan külön álló szegmens a magyarországi apátsági sörfőzdék is.

A másik általunk is ismert apátsági sörfőzde Zirctől északra Pannonhalmán található, a Pannonhalmi Főapátság főzdéje. Ők főleg a belga stílusú vonalat képviselik (Tripel, Dubbel, Quadrupel, Blonde).

Zirci Apátsági Aurora - magyar apátsági sörök 1. rész
Máltai kereszt, benne a felirat jelentése: halál. A daru a hűség szimbóluma, amely követ tart a lábával, melynek jelentése, hogy ha véletlen elalszik, a kő kiejtésére felriadjon.

Zirc város két izgalmasabb látványossága a ciszterci apátság, illetve az arborétum. De a mi szempontunkból sokkal érdekesebb, hogy 2015 óta a Zirci Apátsági Manufaktúra is megnyitotta kapuit.

(Egész halkan hozzátennénk hogy a település egyik leghíresebb szülöttje egy bizonyos Beke Ivett is. A művésznő életművének tanulmányozását első sorban férfi olvasóinknak ajánljuk.)

Faragó József könyvét ezúttal is elővettük. A számunkra irányadó Kézművessör-Kalauz c. könyvének 52. oldalán az alábbi információ található:

Zircen nem ez az első sörfőzde, hiszen a ciszterciek már 1735-ben főztek sört. Erről a rendház fontosabb eseményeit tartalmazó könyv, a “háztörténet”, vagyis a historia domus is tanúskodik: “október 28-án, azaz Simon és Judás ünnepén ízleltük meg az első sör-levest, 29-én pedig az egész venerábilis konvent elment a Braxatoriumba sörkóstolóra. Miután megízlelte, a konvent egyhangúlag hirdetett véleményt, miszerint a sör jónak bizonyult: Vidit et gustavit, quia bona esset, avagy: Megkóstolván, látta, hogy az jó”.

(A könyvet itt érdemes keresni: https://www.libri.hu/konyv/kezmuvessor-kalauz.html)

A fentebb említett pannonhalmi főzde termékpalettájához képest a zirci apátság sör felhozatala egy fokkal változatosabb. Van gyümölcsös sör (Fructum), helles lager (Promus), klasszikus apátsági sörök (Dubbel és Tripel), levendulás és sima búzasör, szűretlen világos sörök (Precessio és Fumus) és persze az Aurora.

Az íze igen intenzív, leginkább mézes gyümölcsös jellegű. Illata a desszert borokra (pl. aszú) emlékeztet. Habja igazából nem sok van, bár ez erre a típusra amúgy is jellemző.

Az állaga kicsit olajos jellegű, ami legfőképp a felhasznált komlóknak köszönhető. Érdekes kettősség jellemzi, komlós szárazság, de közben nagyon erős gyümölcsös íz.De ne csak ízlelés alapján elemezzünk, ha már rajta vannak a palackon az összetevők. (Na jó, az élesztő kivételével, de azért ez érthető, hiszen abban (is) van a “csavar”.)

Aurora komló: “Az Aurora -ami hajnalt jelent latinul – a Styrian Golding-tól származik, csak majd kétszeres alfa sav tartalma van, ami miatt másik neve Super Styrian. Kellemes és intenzív komló aromái vannak, amik citrusos jegyekkel társulnak.” (sorteka.hu)

Styrian Golding komló: “A Styrian Golding vagy más néven Savinjski Golding egy tradicionális szlovén aroma komló, amit eredetileg a Fuggle-ből tenyésztettek ki még a 19. század elején. Aromái talán kifinomultabbak mint a Fuggle-é és olyan karakterek egyesülnek benne, mint a zöld tea, citrus és gyógynövény.” (sorteka.hu)

Az “alap” Müncheni maláta mellett Caramünich typ2 malátát használtak, amik a testesség mellett, sötét borostyán színt és kekszes, aszalt gyümölcsös ízt kölcsönöznek a sörnek.

Könnyedén iható sör, ami persze érthető hiszen rendkívül jó az ízvilága és az illata is. Ettől még persze ez is csak egy alkoholos termék – 5.8%-os alkoholtartalommal -, ami miatt nem árt az óvatosság.

A pontszámnál volt némi vacillálás, de végül maradt a 10-es. (Ez még később jól jöhet, ha Szent Péterrel találkozunk.)

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 5.8%
  • Fő összetevők: árpamaláta (Müncheni, Caramünich typ2), komló (Aurora, Styrian Golding)
  • Fajta: alsóerjesztésű szűretlen félbarna sör
  • Lelőhely: Reál Élelmiszer
  • Ár: 590 Ft
  • Pontszám: 10/10

Ajánlott cikkek